
Den vesle valpen din
Valpekurs og valpetips
Heldig er den som kan bruke sommerferien, juleferien eller noen selvvalgte fri-uker til å bli kjent med den nye valpen sin!
Det er nemlig veldig viktig å være sammen nå. Planlegg ferie, avspasering osv så valpen ikke må være alene flere timer før den har vært hos deg i mange uker.
Det er mye den lille skal lære og erfare, med deg og familien som kjærlig veileder og oppdrager. Hunder må lære hvor det er lov å tisse, hvordan det er å gå i bånd, høflige hilserutiner, hvor den skal sove, ja det er mange regler i menneskenes hus. Dette og mer til får dere hjelp til på det rette valpekurset, eller kanskje enda bedre: ved private valpetimer. Uansett om du velger private timer eller valpekurs; mye av oppdragelsen må dere ivareta selv hjemme.
Den lille skapningen har kommet rett fra varmen, tryggheten og fellesskapet med mor og søsken til deg.
Du er den som har ansvaret for valpens ve og vel heretter.
Valpen har all tillit i verden til at du kan ordne alt, og skaffe alt den trenger av mat, samvær, vann, varme, søvn og kjærlighet. Skuff den ikke!
Tisseregler:
Følg alltid valpen ut rett etter at den har sovet, spist, lekt eller drukket. Nå er nemlig blæra full, og en liten tass kan ikke holde seg lenge. Valpen har heller ikke utviklet evnen til å kjenne behovet for å tisse før det skjer. Det kommer etter hvert, i mellomtida må du bare passe på.
Når valpen din tisser og bæsjer ute, eller på tilvist plass inne, si rolig at den er flink. Tenk på sånn vuggevise-stemme. Det er overflødig med godbiter, og voldsom ros vil kanskje heller distrahere hunden din. Det føles godt bare å få det gjort.
Skjer det uhell inne, overse dette, og pass bedre på neste gang.
Bli aldri sint på en valp som har gjort fra seg, samme hvor! Du risikerer bare at han blir redd for å gå på do, eller for å gjøre det når du er nær, eller enda verre: han blir redd for deg.

Soving:
Hunder er ”sosiale sovere”, og trenger å sove sammen med noen, helst med kroppskontakt (gjerne i senga til et av menneskene). Dette er spesielt viktig den første tida, iallfall 2-3 måneder, i det nye hjemmet, så den ikke blir redd. Har du en hund fra før, så kan valpen sove sammen med den.
Valpen skal ikke sove i bur – den må ha kroppskontakt med den andre hunden eller mennesket (iallfall med hånda, om ikke hele kroppen din).
Hunder har flere søvnperioder i døgnet (polyfasiske sovere), så det er helt normalt og nødvendig for hunden å sove flere ganger i døgnet, og dessuten er det viktig å kunne flytte seg mellom forskjellige soveplasser. Dette gjør de også om natta. Ingen frisk hund sover hele natta, de er oppe og drikker vann eller bare flytter seg. Derfor er bur en dårlig løsning. Valper skal sove opp mot 18-20 timer i døgnet, seinere mellom 12-16 timer.
Biting:
Når valpen biter (det gjør den, for den har ingen hender å undersøke verden med!), og du syns det er for hardt eller for mye, pip ”au” og ros valpen rolig da den slipper taket. Eventuelt kan du snu deg vekk, gå litt unna, la det bli slutt på leken hver gang den biter for hardt. Vis den alternativet: ha massevis av tyggeleker tilgjengelig. Så fort valpen roer seg, kan dere fortsette leken. Og ikke ert opp valpen din, da biter den ihvertfall! Som oftest når valper biter for hardt er det fordi vi har ertet dem opp. Eller det er tida for å sove eller spise. Husk at valper blir fort slitne. Og som liten greier de ofte ikke å finne på å gå og legge seg av seg selv, de trenger at du sitter helt stille eller tar middagshvil eller formiddagshvil med dem, iallfall en periode til de klarer å sove helt selv.
Kulda:
Den lille valpen fryser lett, og får dermed lett urinveisinfeksjon. Vær bare kort tid ute med valpen om høsten og vinteren, og i det hele tatt på kalde, våte dager. La valpen gå på do ute, så kan dere heller leke og trene inne mens dere venter på varmere vær. Under sterk kulde er det mange som har valgt å bruke dokasse eller lignende inneløsning for valpen, og dette behøver absolutt ikke å forsinke stuerenheten.
Alle valper, og de fleste korthårete hunder uansett alder, trenger dekken eller frakk mot kulde, vind eller regn.
Husk at bilen din blir ei kuldefelle etter bare noen minutter når du har stanset motoren.
Varmen:
La aldri en valp sitte alene i bil om sommeren. Det blir dødelig varmt i bilen på overraskende kort tid. Valpen skal alltid ha tilgang på friskt vann og skygge. Små valper skal ikke gå lange turer, det er nok å leke litt i hagen eller bakgården. Skal dere rusle litt i kvartalet, velg en kjølig tid på dagen. Liker valpen å bade, la den gjøre det. Men ikke bær eller tving den uti. Avstå fra å kaste pinner og ball for å lure hunden ut i vannet. Blir det fryktelig varmt og den nekter å bade, legg et vått håndkle over ryggen dens, det vil kjøle den ned.
Gå tur med valpen:
Mange tar valpen med på tur altfor tidlig, og ofte også for langt. Den første uka eller to er det best at han bare utforsker huset, dere, hagen, bakgården, de aller nærmeste områdene. Først når han selv begynner å stikke hodet gjennom porten er det tida for å gå utafor. Og da er det best å snu veldig tidlig, kanskje det er nok å gå 10 meter. Dette avhenger av hvor gammel valpen er, og hvor trygg han føler seg. Er du i tvil er det alltid bedre å gå for kort enn for langt. 5 minutter er lenge i en valps sinn og sanseapparat. Han trenger egentlig ikke å gå noe særlig, bare å oppleve og sanse verden.
Du kan gjerne ta med valpen på piknik. Du kan kjøre eller bære ham dit dere skal, og så er dere på samme sted, gjerne med tepper og leker hjemmefra. Piknik kan være i parken, i hagen til en venn, i skogen, velg ut trygge og fine steder.
Valpekurs:
Det første valpekurset kan dere gå på da valpen har vært hos dere 1-2 uker, og valpen er minst 10 uker gammel. For mange valper er det bedre å vente enda litt. De er veldig sårbare selv om de virker «tøffe».
Vær deg bevisst at et valpekurs er ikke et dressurkurs men et kurs i livsmestring, hvor valper lærer å omgås andre hunder og mennesker, være rolig og høre på eieren med andre hunder tilstede, og hvor både valp og eier kan legge grunnlaget for et langt og godt hundeliv sammen, uansett hvilke aktiviteter dere skal delta i seinere.
Valpetimer
Vi tilbyr Valpetimer i Kongsbergområdet året rundt. Bor du lenger unna, kommer det kjøretillegg på prisen om jeg skal komme på hjemmebesøk.
Ønsker du hjelp eller råd om stort eller smått, ta kontakt så kan du få en privattime for bare deg og din valp.
En slik Valpetime (som er 1,5 timer) kan finne sted hjemme hos deg, eller på vårt kurssenter rett utenfor Kongsberg.
Stadig flere foretrekker private timer fremfor et tradisjonelt kurs, og mange liker å ha en slik privat time i forkant, for å gå på kurs etterpå.
Det kan være veldig godt for valpen din at han har vært på kursstedet i ro og trygghet alene, før han møter andre valper der på første kurskvelden.
Ta gjerne kontakt med meg på telefon 91 36 73 17 , eller epost al-kvam@online.no om du har noe på hjertet, spørsmål og evt bestilling av time.
Anbefalte bøker:
- Valpen flytter hjemmefra, Linn Palm, Huldra forlag – kanskje den beste valpeboka som finnes
- På talefot med hunden, Turid Rugaas, Huldra forlag – bestselger i USA og mange andre land i en årrekke. En klassiker blant hundebøker.
- Hundenes eventyrlige luktesans, Anne Lill Kvam, Huldra forlag – masse gode forslag til gode og morsomme ting å gjøre, og å stimulere hunden riktig
Til lykke med valpen din!
Anne Lill Kvam